15 konjskih snaga za 300 dinara

15 konjskaih snaga za 300 dinara


„Mit“ je glasio ovako: Honda Civic 1.4 šeste generacije (1996-2000 god), u izvedbi sa motorom od 75ks, može se jednostavnom promenom dihtunga usisne grane tjunirati do 90 ks, kao na modelu 1.4iS. Detaljnim pregledom svih specifikacija utvrdili smo da razlike između ova dva automobila ne postoje, osim u jednoj oznaki elektronske kontrolne jedinice (ECU).

Naravno, od ranije postoji informacija da je jedina razlika u dihtungu na usisnoj grani, odnosno da dihtung slabijeg modela ima difuzor koji smanjuje količinu vazduha dostupnu motoru, a samim tim i snagu motora. Mnogi su složili i opšte je poznato da je difuzor umanjio snagu motora, ali malo je ljudi verovalo da razlika može biti čak 20%.

Posle skupljenih sredstava, merenje je održano 14. marta kod prijatelja kluba u Centru Boban na „dynojetu“. Da bi merenje bilo verodostojno, morao se u relativno kratkom periodu izmeriti auto sa jednim, pa potom sa drugih dihtungom. Tako da je Honda Club „na teren“ poveo majstor i potreban alat.

Na prvom merenju Civic 1.4i je dao rezultat od 72 ks, što se moglo očekivati. Posle skidanja usisa, radi promene dihtunga, mnogi su već pomislili da onih 15 ks, odnosno 20% i nije toliko nemoguće. Naime, postojeći difuzor na dihtungu slabijeg modela toliko je veliki, da smo pretpostavili da će se nešto lepo desiti. Nakon postavljanja dihtunga bez difuzora, ostavili smo auto da radi pola sata kako bi se kontrolna jedinica privikla na nove vrednosti, koje su uspostavljene većom količinom vazduha. Posle toga, pristupilo se ponovnom merenju. Na opštu radost svih prisutnih, merenje je pokazalo 88 ks – čitavih 16 ks više, više nego što su i najveći optimisti „tipovali“.

Ovo znači da ukoliko imate „buljavu“ Hondu Civic 1.4i (96-00 godišta) – sa motorom 75 ks – možete za cenu dihtunga usisa (nekoliko stotina dinara) dobiti pravo povećanje snage od 20%. Ovo povećanje snage zasigurno neće proizvesti bilo kakve probleme u radu ili eksploataciji, a vrlo je moguće da će se i potrošnja goriva zadržati na istom nivou, obzirom na efikasnije „disanje“ motora.

 

Merenje pre


 

Merenje posle


 

Rezultat – USPEH!

dyno rezultati